Δημήτρης Δημητρίου

Πρέπει όλοι να ομολογήσουμε ότι η απόφαση για Brexit ήταν ένα καθαρό αποτέλεσμα προϊόν λαϊκής ετυμηγορίας παρά τη προεκλογική κινδυνολογία για τις επιπτώσεις από ένα Brexit που θα ήταν λίγο …. χειρότερες από τις 10 πληγές της Αιγύπτου όπως περιγράφονται στο παραμύθι της παλαιάς διαθήκης.

Φυσικά το αποτέλεσμα δεν είναι άσχετο με το γεγονός ότι το καπιταλιστικό σύστημα δημιουργεί ακόμη και σε εποχές κρίσης 62 κροίσους που έχουν τόσα χρήματα όσα 3,5 δις. άνθρωποι . Ούτε και είναι φυσικά άσχετο με το γεγονός ότι ο αριθμός των Ευρωπαίων που ζουν σε συνθήκες σοβαρής υλικής στέρησης, δηλαδή χωρίς επαρκή χρήματα για να θερμάνουν τα σπίτια τους ή να αντιμετωπίσουν απρόβλεπτες δαπάνες, αυξήθηκε από 7.5 εκ. που ήταν το 2009 στα 50 εκ. άτομα το 2013. Ο αριθμός αυτός συμπεριλαμβάνεται μεταξύ των 123 εκατομμυρίων ανθρώπων -σχεδόν το ένα τέταρτο του πληθυσμού της ΕΕ- οι οποίοι αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο της φτώχειας, την ίδια στιγμή που η ήπειρος φιλοξενεί 342 δισεκατομμυριούχους.

Αυτοί λοιπόν οι 342 δισεκατομμυριούχοι ασφαλώς και δεν είναι ευχαριστημένοι από ένα αποτέλεσμα που ίσως να απειλήσει όλες αυτές τις όμορφες ευκαιρίες πλουτισμού πάνω στις ράχες των φτωχοποιημένων λαών της Ευρώπης. Λέμε ίσως διότι η έξοδος δεν είναι αυτοσκοπός , δεν αποτελεί το τέρμα μιας πορείας, ούτε και ότι δεν περιέχει κινδύνους εκμετάλλευσης από τους λογής- λογής ρατσιστές – νεοναζί της κάθε χώρας. Μπορεί να δώσει ακόμη και αρνητικά αποτελέσματα αν παραμείνει ένα απομονωμένο γεγονός χωρίς διασύνδεση με τα εργατικά κινήματα της υπόλοιπης Ευρώπης.

Από την πρώτη στιγμή οι 342 μαζί με τους υπόλοιπους διαπρύσιους υποστηρικτές του Ευρωπαϊκού εκμεταλλευτικού οικοδομήματος ( έχουμε πολλούς ποτούτους και στην Κύπρο) κάνουν το παν να αμφισβητήσουν το αποτέλεσμα και αγωνίζονται για επαναληπτικά δημοψηφίσματα μέχρι να πάρουν το αποτέλεσμα που τους συμφέρει. Όπως ακριβώς έγινε με τα επαναλαμβανόμενα δημοψηφίσματα στη Δανία για να μετατραπεί το όχι για τη Συνθήκη του Μάαστριχτ σε ναι . Το ίδιο με το Σύνταγμα της Λισαβόνας .Το 2005 οι Γάλλοι και οι Ολλανδοί ψηφοφόροι απέρριψαν το Σύνταγμα σε δημοψηφίσματα για να επαναληφτούν μέχρι το όχι να γίνει ναι . Όπως έγινε και στη Ιρλανδία αργότερα που μέσα σε 16 μήνες ο λαός κλήθηκε στις κάλπες 2 φορές μέχρι να ‘πειστεί’ να πει το ναι. Παράξενη αλήθεια, η αντίληψη τους για τη δημοκρατία έστω και την αστική που τόσο ευλαβικά κλείνουν το γόνυ.

Άρχισε ήδη η δαιμονοποιήση όλων αυτών που είπαν ναι στην έξοδο. Όσοι ψηφίσαν έξοδο είναι ρατσιστές φασίστες (με τόσα εκατομμύρια φασίστες στην Αγγλία ο Χίτλερ φαντάζει … ερασιτέχνης) αγράμματοι, γέροι , παρίες του συστήματος που δεν θα έπρεπε να έχουν δικαίωμα ψήφου και άλλα πολλά για να εμπεδωθεί στις συνειδήσεις ένα προφίλ υπόκοσμου για αυτούς που είπαν ναι στην έξοδο και να νομιμοποιηθεί ακόμη ένας γύρος δημοψηφίσματος. Μέχρι και απειλές για Λονδρέζικη απόσχιση ακούγονται!!

Προβλέπω ότι το θέμα με το Βrexit δεν έληξε. Αν στην απίθανη περίπτωση οι 342 δεν τα καταφέρουν τελικά να κάμουν το δικό τους, το Η.Β. θα συνάψει τέτοιες συμφωνίες με την Ε.Ε. που ουσιαστικά θα φύγει …. μένοντας όπως ‘προφητικά’ προέβλεψε ο Κάμερον δηλώνοντας λίγο πριν το δημοψήφισμα ότι το Η.Β. δεν θα φύγει ποτέ από την Ε.Ε.

πηγή: διαδύκτιο

Categories: